Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Από την ιστορία των παραστάσεων

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη ήταν η τελευταία τραγωδία που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ροντήρης.

Η πρώτη παράσταση δίνεται στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 1968, σε μετάφραση Δημήτρη Σάρρου, χορογραφία της Λουκίας και μουσική του Κώστα Κυδωνιάτη.

Τρεις ημέρες μετά την πρεμιέρα ο θίασος βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να ξεκινήσει την τελευταία του μεγάλη περιοδεία: για πέντε περίπου μήνες το Πειραϊκό Θέατρο θα ταξιδεύει συνέχεια, στην Ιβηρική Χερσόνησο και την Αμερικανική Ήπειρο.

Στο Μεξικό το Πειραϊκό Θέατρο συμμετέχει επίσημα στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας. Η Λουκία προσκεκλημένη του Ballet Folclorico de Mexico, λαμβάνει μέρος στο Μπαλέτο των Πέντε Ηπείρων και χορογραφεί ένα πανόραμα ελληνικών χορών με σκηνικά του Κλεόβουλου Κλώνη και μουσική ενός άλλου μόνιμου συνεργάτη του Πειραϊκού Θεάτρου, του Κώστα Κυδωνιάτη.

Μετά τις χώρες της Νοτίου Αμερικής το Πειραϊκό Θέατρο περιοδεύει βόρεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες και ολοκληρώνει το ταξίδι του στον Καναδά. Επιστρέφουν στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στην 19η περιοδεία του, το Πειραϊκό Θέατρο έδωσε 92 παραστάσεις σε 20 πόλεις.

Σε αυτή την περιοδεία θα λάβει μέρος και η οικογένεια του σκηνοθέτη. Η σύζυγός του, η Βάνα Ροντήρη, θα σχεδιάσει τα κοστούμια των παραστάσεων και η κόρη του, η Κωστούλα Ροντήρη, θα συμμετάσχει στον Χορό.