Ορέστεια

Ορέστεια

Από την ιστορία των παραστάσεων

Ο Δημήτρης Ροντήρης σκηνοθέτησε την τριλογία του Αισχύλου τρεις φορές στο Εθνικό Θέατρο: στο Ηρώδειο (1949 και 1954) και στην Επίδαυρο (1959), πάντα στην κλασική για την εποχή μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και με τους ίδιους βασικούς συντελεστές: Κλεόβουλος Κλώνης (σκηνικά), Αντώνης Φωκάς (κοστούμια), Μενέλαος Παλλάντιος (μουσική), Λουκία (χορογραφία).

Το 1949, η τριλογία παίζεται σε δύο μέρες. Την πρώτη ημέρα παρουσιάζεται ο Αγαμέμνων και την επόμενη οι Χοηφόροι και οι Ευμενίδες. Στην πρώτη παράσταση του Ηρωδείου πρωταγωνιστεί η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη. Το περιοδικό Ελληνική Δημιουργία αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος στην παράσταση και το έργο του Αισχύλου όπου φαίνεται πόσο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός ήταν αλλά και πόσο τεταμένο ήταν το πολιτικό κλίμα την εποχή της λήξης του Εμφυλίου.

Πέντε χρόνια αργότερα η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Ηρώδειο, ”αισθητά αρτιότερη” όπως λένε ο κριτικές, ειδικά ως προς το θέμα του Χορού. Το καλοκαίρι του 1959 ο Δημήτρης Ροντήρης καλείται από το Εθνικό Θέατρο να επαναλάβει την παράσταση στην Επίδαυρο.

Από το 1960 και μετά, οι Χοηφόροι και οι Ευμενίδες (το δεύτερο και το τρίτο μέρος της τριλογίας) ταξίδεψαν με το Πειραϊκό Θέατρο σε αρχαία θέατρα της Ελλάδας αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, στην τότε Σοβιετική Ένωση (σημερινή Ρωσία), στην Τουρκία, στις Ηνωμένες Πολιτείες , στον Καναδά και στη Νότιο Αμερική. Τα έργα παίζονται πάντα στα ελληνικά αλλά δεν απευθύνονται μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού που τρέχουν να τα δουν. Το κοινό τις περισσότερες φορές ξεπερνά το εμπόδιο της γλώσσας και απολαμβάνει τις παραστάσεις. Συνήθως η υπόθεση των έργων εμφανίζεται μεταφρασμένη στα προγράμματα και μερικές φορές οργανώνονται διαλέξεις για να βοηθήσουν τους θεατές να μπουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Ανάμεσα στους πολλούς σταθμούς ξεχωρίζουν δύο πολύ όμορφα αρχαία θέατρα: το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα στη Σικελία (1960).

Η παράσταση του Πειραϊκού Θεάτρου συμμετέχει επίσης στο φεστιβάλ Αθηνών αλλά και σε δύο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ: στο Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών στο Παρίσι (1960) και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα του Μεξικού το 1968.