Μήδεια

Μήδεια

Από την ιστορία των παραστάσεων

Η σκηνοθεσία της Μήδειας του Ευριπίδη, σε μετάφραση Δημήτρη Σάρρου, χορογραφία Λουκίας και μουσική Κώστα Κυδωνιάτη, εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Πειραϊκού Θεάτρου το 1962, με την Ασπασία Παπαθανασίου στον ομώνυμο ρόλο. Η πρεμιέρα δίνεται στις 6 Μαρτίου στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας. Αμέσως μετά ο Δημήτρης Ροντήρης και η Ασπασία Παπαθανασίου επιστρέφουν στην Αθήνα όπου θα τους απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Ο θίασος του Πειραϊκού Θεάτρου θα κάνει μία μεγάλη, επτάμηνη περιοδεία στην Ευρώπη που θα συμπεριλάβει αυτή τη φορά και τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία. Στη μοναδική εμφάνιση της Μήδειας στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το κοινό θα εκφραστεί δυναμικά υπέρ του θιάσου¹².

Με την Μήδεια και την Ηλέκτρα το Πειραϊκό θέατρο θα γιορτάσει τα 45 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης του Δημήτρη Ροντήρη, στους Δελφούς.

Το 1965 η Μήδεια θα ακολουθήσει τον θίασο στην Αμερική, και την επόμενη χρονιά θα εμφανιστεί στην Κύπρο.

Το Πειραϊκό θέατρο συμμετείχε με τη Μήδεια και την Ηλέκτρα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1966. Αυτή τη φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Έλσα Βεργή.

¹Δημοσίευμα: Θεάτρο 62 [Θ. Κρίτα]

²Δημοσίευμα: Θέατρο [Κ. Νίτσου], αρ.5

Βίντεο
Απονομή του χρυσού μεταλλίου της πόλης της Αθήνας στους Σπύρο Μελά, Δημήτρη Ροντήρη και Ασπασία Παπαθανασίου.
Ταινία Επικαίρων, Μάρτιος 1962.
Την ταινία μπορείτε να δείτε στη σελίδα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ).