Πέρσες

Πέρσες

Από την ιστορία των παραστάσεων

Ο Δημήτρης Ροντήρης σκηνοθετεί τους Πέρσες του Αισχύλου σε τρεις διαφορετικές παραγωγές.

Η πρώτη είναι στο Εθνικό Θέατρο και η πρεμιέρα δίνεται τον Οκτώβριο 1939, στο θέατρο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Η παράσταση θα επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι και το 1950. Αξίζει να δούμε κάποιους από τους σταθμούς αυτής της πορείας.

Τον Νοέμβριο του 1940 οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου γιατί διέθετε ”ασφαλές καταφύγιο”¹.

Τον Ιούλιο του 1947 το Εθνικό Θέατρο θα εμφανιστεί στο αρχαίο θέατρο της Ρόδου, λίγους μήνες μετά την παράδοση της στρατιωτικής διοίκησης της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος . Ταξιδεύει επίσης στην Κύπρο και στην Αίγυπτο.

Το 1948, κι ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, το Εθνικό δίνει παραστάσεις με τους Πέρσες, όχι μόνο στο θέατρο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου αλλά και σε νοσοκομεία και στρατόπεδα. Η κάθε μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές βλέπει το νόημα του έργου διαφορετικά.

Το 1958 ο Δημήτρης Ροντήρης θα σκηνοθετήσει τους Πέρσες με το Πειραϊκό Θέατρο στον λόφο της Καστέλας, στον Πειραιά. Οι θεατές μπορούσαν να δουν τα φώτα της Σαλαμίνας πίσω από την υπαίθρια σκηνή.

Λίγους μήνες αργότερα οι Πέρσες του Πειραϊκού θεάτρου ταξίδεψαν στο Βελιγράδι και στο Βισμπάντεν και επέστρεψαν στην Ελλάδα για μία τελευταία εμφάνιση στο Ηρώδειο.

To 1966 ο Δημήτρης Ροντήρης σκηνοθέτησε το έργο στα Ιταλικά (I Persiani) με Ιταλούς ηθοποιούς, προσκεκλημένος της Academia Olimpica di Vicenza στο περίφημο Teatro Olimpico στη Βιτζέντζα της Ιταλίας.

Την επόμενη χρονιά, ξανά με το Πειραϊκό Θέατρο, οι Πέρσες ταξίδεψαν σε διάφορα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και στην Κύπρο.

¹ Υπάρχουν ακόμα καταφύγια σε κτίρια της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτή τη μυστική υπόγεια πόλη μπορείς να δεις εδώ

Βίντεο
Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον δάσκαλο και σκηνοθέτη της «χρυσής» περιόδου του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Ροντήρη.
Την ταινία μπορείτε να δείτε στη σελίδα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ.